Je huis verkopen na een scheiding

Wat gebeurt er met je huis bij een scheiding? We zetten de opties op een rij en vertellen waar je best rekening mee houdt.

Echtscheiding Huis
Scheiding huis opties

Scheiding: wat gebeurt er met je huis?

Helaas blijven niet alle sprookjes duren. Een scheiding is al zwaar genoeg zonder dat je moet wakker liggen van de praktische kant.

Hoe moet het bijvoorbeeld met jullie woning?

Verkoop je het huis en verdelen jullie de opbrengst of blijft een van jullie er wonen?

Moet je je huis laten schatten bij een scheiding, en hoeveel kost dat dan?

We zetten de opties op een rij en vertellen waar je best op let.

Schatting

Gratis schatting: altijd een goed idee:

Voor je beslist wat er met je woning gebeurt: ook aan een schatting gedacht? De markt ziet er anders uit dan zoveel jaar geleden en mogelijk hebben jullie het huis opgewaardeerd met verbouwingen of renovaties. Als je de huidige waarde van de woning kent, krijg je inzicht in je budget en sta je achteraf niet voor verrassingen. Het geeft je een richtprijs voor de berekening van de verdeling van jullie huis bij de scheiding.

Laat je schatting uitvoeren door een ervaren vastgoedexpert zoals Vestio. We hebben de knowhow in huis en onze onafhankelijke schatters doen het bovendien helemaal gratis en vrijblijvend voor je.

Klik hier voor een gratis schatting van jouw woning.

Verkoop

Je woning verkopen:

Als jij en je partner het verleden liefst helemaal achterlaten, dan is jullie woonst verkopen een goede stap. Moet je dan eerst scheiden of eerst je huis verkopen? Het maakt eigenlijk weinig uit. Echtgenoten zijn niet verplicht om mede eigenaar te zijn. Belangrijk is dat jullie een prijs overeenkomen en die bij de notaris vastleggen in een regelingsakte, die de basis vormt voor het echtscheidingsvonnis. De uiteindelijke slotakte gaat zowel over jullie scheiding als over de verdeling van je onroerend goed.

Heb jij of je (ex-)partner bij de aankoop van de woning meer eigen vermogen ingebracht? Dan heeft die persoon bij verkoop ook recht op meer. Kijk daarom zeker in jullie oorspronkelijke aankoopakte of huwelijkscontract wat de afgesproken eigendomsverhouding is. Als jullie je huis aan een meerprijs verkopen, dan verreken je het verschil met de aankoopprijs naargelang de verhouding van je eigen inbreng.

Koop

Je partner uitkopen en het huis overnemen:

Nog niet klaar om afscheid te nemen van je woning? Er is ook de mogelijkheid om je partner uit te kopen, en zo het huis overnemen na je scheiding.

De uitkomst: samen een prijs overeen komen, en rekening houden met de nieuwe waarde van het huis en met jullie eigen inbreng.

Maar opgelet: er komt nog meer bij kijken. Voortaan betaal je ook je hypothecaire lening alleen af. Bespreek eerst met de bank wat haalbaar is om jezelf niet in de problemen te brengen. Hou er rekening mee dat de aanpassingen voor je leningsvoorwaarden en de akte je ook een aanzienlijke cent kosten.

Scheiding woning houden

Je woning tóch allebei houden

Er zijn enkele situaties waarin jij en je ex-partner kunnen besluiten allebei eigenaar van de woning te blijven - bijvoorbeeld wanneer je woning vasthangt aan je zaak of jullie je kinderen niet met een verhuis willen confronteren. In zo’n geval kan je je woning ‘in onverdeeldheid’ houden. Jullie blijven samen eigenaar van de woonst voor een bepaalde duur die je vooraf afspreekt. Een woning kan wettelijk gezien maximaal 5 jaar in onverdeeldheid blijven. Ook is er een opzegmodaliteit, zodat jullie niet gebonden zijn aan een specifieke maximumtermijn.

Maak goede afspraken over de doorlopende kosten. Ongeacht wie van jullie twee in de woning blijft: jullie zijn allebei aansprakelijk voor de helft van de eigenaarslasten zoals onderhoud, belastingen en de hypotheek. Gebruikerslasten (zoals gas, water en elektriciteit) zijn in principe de verantwoordelijkheid van de bewoner.

Twijfels? Wij geven Advies!

  • Twijfels over hoe je de verkoop van je woning best aanpakt?
  • Of over de juiste vraagprijs?
  • Onze gratis schatting is een goede indicatie.
  • We geven je advies zonder bijkomende verplichtingen.