Tweede woning als belegging? 4 tips voor je vastgoedinvestering
Overweeg je na een eerste woning te investeren in vastgoed? Dan kan een tweede woning een interessante belegging zijn. Maar lees eerst even de tips van onze Vestio-experts.
Tweede woning als belegging: 4 tips voor je vastgoedinvestering
Wil je een tweede woning kopen als belegging? Je bent niet de enige. Ongeveer één Belg op de vijf bezit vastgoed buiten de gezinswoning. Zowat 80 procent van dat extra vastgoed wordt verhuurd aan particulieren of helemaal niet verhuurd. De overige 20 procent wordt verhuurd aan bedrijven of organisaties.
Vastgoed legt je geen windeieren. Met de huuropbrengsten betaal je je lening af en intussen bouw je een reserve op. Bovendien is de aankoop van een tweede woning een uitstekende investering voor de toekomst. Later profiteren je kinderen of kleinkinderen ervan. Of je verkoopt ze wanneer je met pensioen gaat om zorgeloos van je oude dag te genieten. Maar voor je je aan de investering waagt: lees eerst even onze tips door. Zo ben je voldoende voorbereid en zit je gebeiteld met je bakstenen beleggingsvastgoed.
Tip 1: Definieer wat je precies zoekt
Wanneer je belegt in vastgoed, heb je waarschijnlijk een specifiek doel voor ogen. Misschien verkies je een studio in een studentenstad voor je kinderen om daarna door te verhuren? Een logistiek gebouw om te verhuren aan een organisatie kan ook een interessante keuze zijn. Of denk je eerder aan een appartement aan de kust, waar je later zelf je pensioen door kunt brengen? Wat je precies met je aankoop wil doen - nu én in de toekomst - bepaalt het type vastgoed dat je kiest en de locatie.
Tip 2: Bepaal je budget
Een van de eerste vragen die je jezelf stelt wanneer je overweegt te investeren: hoeveel geld kan ik ervoor vrijmaken? Belangrijk, want je kan best vooraf een maximaal budget vastleggen om niet in financiële zorgen te komen. In principe kan je al investeren met een beperkte som: je hebt niet meer dan 150.000 euro nodig om in vastgoed te beleggen. Je laat je bij je investering best adviseren door een expert met kennis en ervaring over de vastgoedmarkt. Denk ook eens na welke financieringsmogelijkheden je hebt. Hoe meer je leent, hoe minder eigen middelen je uiteraard nodig hebt.
Tip 3: Bekijk je fiscale voordelen
De registratierechten voor een tweede woning bedragen 12%. Maar de lening om je tweede huis te kopen kan je wel een fiscaal voordeel opleveren onder het luik ‘langetermijnsparen’. De kapitaalaflossingen ten belope van 2.350 euro (inkomstenjaar 2020) leveren een belastingvoordeel tot 30% op. Hou er rekening mee dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen.
Het belastbare onroerende inkomen mag je bovendien verminderen met de betaalde interesten. De betaalde intresten kunnen ertoe leiden dat je tweede vastgoed niet of maar gedeeltelijk belast wordt in de personenbelasting.
Tip 4: Laat je bijstaan door een expert
Een pand gekocht? Daar stopt je beleggingsverhaal niet. Integendeel: het begint pas. Er kruipt namelijk heel wat tijd en energie in het vinden en controleren van goede huurders. Bovendien moet jij altijd paraat staan als er problemen opduiken, van een lekkende chauffage tot een kapot slot. En vergeet ook niet dat bij verhuur veel papierwerk komt kijken. Kortom: je laat je best bijstaan door een expert met kennis van zaken, zodat je over elk facet goed geïnformeerd bent. De expert helpt je niet alleen goede huurders te vinden, maar kan je ook vertellen wat een correcte huurprijs per jaar is en welke administratie je in orde moet hebben.
Op zoek naar een interessant investeringsproject? Investio wijst je de weg door het complexe vastgoedlandschap en berekent welke rendementen je mag verwachten. We begeleiden je tot aan de voordeur van je ideale investering. En ook na je aankoop kan je rekenen op een degelijke service bij het beheer van je vastgoedportefeuille. Hoe uitgebreid onze dienstverlening is, kies je helemaal zelf. We staan voor je klaar.